JE ZDRAVÁ INSTANTNÍ KÁVA?

Espresso, cappuccino, překapávaná káva, turecká káva, instantní káva... Každý dáváme přednost nějaké té své kávě. Podle posledních studií je káva všeobecně v rozumném množství zdraví prospěšná. Výrazně snižuje riziko Parkinsonovy choroby, Alzheimerovy nemoci, diabetesu nebo tlumí bolesti hlavy.


Ale jak je v tomto prospěšná instantní káva, nejmilovanější kávový nápoj v Čechách?

Zjednodušeně řečeno se instatní káva vyrábí rychlým zmrazením při velmi nízkých teplotách (-40 st) a odstraněním vody z kávy. Tím vzniká "kouzelný" prášek, ze kterého během pár vtěřin připravíte kávu. Logicky tedy, pokud výrobce použije kvalitní surovinu, kterou zanechá ve 100% podílu bez přidání dalších přísad, především chemických a dodrží postupy dle běžných norem, stává se instantní káva stejně prospěšnou jako např. espresso.

Problém nastává když tomu tak není. Z důvodu nižší ceny a vyšší konkurenceschopnosti se spousta výrobců uchyluje k přidávání chemických přísad nebo k použití velmi nekvalitní kávy, která by jako zrnková byla neprodejná. Nebo k obojímu. Protože pokud se použije nekvalitní káva, je potřeba ji něčím dochutit. Tato káva už pak ale příliš zdraví prospěšná není.


Káva je často nabízena po jídle, protože působí příznivě na trávení. Pokud si ale dáme "špatnou" instantní kávu, může to působit kontraproduktivně. Spíše se nám po ní přitíží. Pak vzniká to, že spousta lidí třeba ani kávu nepije, protože s ní má špatné zdravotní zkušenosti.

Rozpustná káva není špatná a pokud je vyrobena 100% z přírodního a kvalitního produktu je skutečně srovnatelná s kávou filtrovanou nebo s espressem. Světové kávové asociace se snaží prosadit povinnost pro výrobce instantní kávy, aby uváděli na obaly základní údaje o původu, jako např. (Druh kávových zrn, zeměpisný původ, způsob zpracování, množství kofeinu). Myslím, že pokud se jim podaří tohoto docílit mohlo by z našeho trhu zmizet mnoho špatných káv. Anebo si minimálně dobře počteme co vše může obsahovat instantní káva.