Milí zákazníci, Vánoce se blíží, a proto vás chceme upozornit na to, aby vaše objednávka dorazila včas, je nutné ji objednat nejpozději do 16. 12.

Pijete českého turka?

Nebo dáváte přednost jiné přípravě kávy?

Je to smutné, ale 9 z 10 připravených šálků v českých domácnostech je turek. Je dokázáno, že správně připravený šálek kávy pomáhá nemocným v boji s cukrovkou druhého typu či Parkinsonovou chorobou. Jen je třeba zbavit se zlozvyku pití kávy s lógrem.

Ono je totiž velký rozdíl, zda pijete tureckou kávu připravenou tradičním způsobem z džezvy, či si doma připravíte turka tak, že zalijete 2 lžičky umleté kávy půl litrem horké vody.

Tak takhle prosím ne. Takto připravená káva vám nejen, že nebude chutnat, ale vašemu tělu nepřinese vůbec nic dobrého. 


Louhování delší než 4 minuty škodí

Pálí vás po turkovi žáha? Bolí vás žaludek nebo vám je těžko? Není se čemu divit. Jelikož zde není proces extrakce ukončen přefiltrováním, do kávy se po chvíli louhuje vše - čím déle čekáte, tím horší (chuťově i ze zdravotního hlediska) káva je.

Stačí "pouhé" 4 minuty a z turka se stává nápoj pro největšího nepřítele. Po 4 minutách s kávou pijete nedobré třísloviny, karcinogeny a další odpadní látky. Nic dobrého pro váš žaludek ani játra.


Český turek je kofeinová bomba

Množství kofeinu, je u zalévané kávy přímo úměrné délce louhování lógru. Jinak řečeno, čím déle necháte kávu stát a stydnout, tím více vypijete kofeinu. Nutné dodat, že robusta navíc obsahuje několika násobně více kofeinu než arabika.

Potom se tedy není čemu divit, že vám po vypití hrnku turka buší ještě několik hodin srdce a zvedá se vám krevní tlak. Aby také ne po takové náloži kofeinu.
Český turek?

Nejčastěji nekvalitní robusta

Zmínil bych také výběr kávy - nebudu jmenovat jednotlivé značky, ale komoditní kávy opravdu neskýtají chuťově nic zajímavého ani dobrého. Jedná se většinou o směsi arabiky s robustou ve valné míře však pouze o robustu.

Kvalita robusty je výrazně nižší než kvalita arabiky. Arabika si žádá velkou péči pěstitelů, dozrává za delší dobu než robusta, čímž získává na chuti i vůni. Není proto divu, že se arabice nejvíce daří v Brazilí a Kolumbii. Robustu lze pěstovat téměř kdekoliv. Třeba doma za oknem.